Ekosistem Nedir?


Ekosistem (Dünya Ekolojik Sistemi) bitkilerin, hayvanların ve mikroskobla görülebilen mikroorganizmaların dinamik olarak birlikte tek bir foksyon olarak yeryüzunde işleyiş biçimlerine denir.


Basitce dünya varlığnın ve hayatının devam etmesini sağlayanda denir.

Niçin şimdi?

Dünyanın insanlğa verildiği inancından yola başlayarak (dünyada en zeki varlık oldundan dolayı), burda yaşaması ve düunyada bulunan nimetleri paylaşarak ve dengeyi koruyarak kulnması. Her canlının yaşadığı süre içerisinde, çevrede bulunan doğal kaynakların eşit şekilde kulanma hakkı vardır, tek bir şartla bu da; "Doğal kaynakların tümünü kullanarak ekosistemin dengesini bozmamak şartı. Eğerer ekosisteme biz bir zarar verirsek, aynı zamanda kendimize ve gelecek nesillerimize zarar vermiş olacağız".

Evet, özellikle her insanoğlu, çevreyi korumadan sorumludur ve eğer çevre zarar görmüşse yine bizler sorumluyuz. Niçin şimdi? cevab bu.

Şimdiğe kadar bilerek veya bilmeyerek (bilim adamlarının işaret etiklerne göre) çevremize ne gibi zararlar vermeyi başardık?

- Dünyamızınn sıcaklığnın artması;

- Bazı hayvan bitki ve insan hayatının kaybolması;

- Kimyasal ve zehirli artıklardan dolayı cevrenin kirlenmesi;

Bütün bu yukardaki zararlar birbiri ile bir veya birçok yönlü olarak ilişkilidirler. Fakat bu problemlerin her birini tek tek anlamamız gerek; bunlar nelerdir, ekosisteme etkileri ve bunlara ne sebepler olduğu. Bunları belirtikten sonra çözüm için, araştırıp bulma ve liste yapmamız kolayolacaktır.

- Dünyamızın sıcaklığnın artması: Dünyanın iklimi hicbir zaman aynı değildir. Bildiğmiz gibi geçmişde çeşitli değişik safalardan geşmiştir, fakat şimdi dünyanın ikliminin tahmin edilmeyen bir hızda kontrolsuz insanlığın çeşitli aktivitelerinden dolayı değişmesinden deliler vardır. Belki de bu dünyanın gelmiş geçmiş ve şimdi yüzleştiği en büyük problemidir. Buna iklimin değişmesi de denir, dünyamızın sıcaklık hersene biraz daha yükseliyor ve her yaşayan canlı bunun farkında, özellikle yazın daha uzun ve sıcak olmasından. Bunun etkileri örneğin, yamurun daha fazla yağmasından, karların daha çabuk erimesinden ve bunlrın sele neden olmas dunyanın hemen her tarafında görüyoruz. Bunla birlikte, toprağın ekolojik sistemini bozduğu gibi insan hayatını da olumsuz etkiliyor.

Dünya sıcaklığnın artmasına sebeb değişik gazlardır, örneğin suyun buharlaşması, karbondiyoksid, metan, ozon, nıtro oxit ve kloroforkarbon vb. Bu gazların çogu insan kaynaklı fosil yakıtlardan çıkan dumanlar, fabrika dumanı, taşıma araçlarının ve deodorant spreyler dir. Bunlar dünya atmosfernde sera etkisi oluşmasına neden olur. Bu sera içerisinde bitkiler gibi guneş hep sıcaklığını içerde tutar dışarısı her ne kadar soğuk olsabile.

Ormanlarda bir agacın kaybı; her ne sebeple yangından dolayı, insan kestmesi nedeniyle örneğin tahta kullnımı, kağt veya açık alan elde etmek ve bu arazilerin değişik şeyler için kulanması dünyanın sera etkisi olşumuna yardımcı olur. Ormanlar bildiğmiz gibi oksijen üretir ve havayı temizler özellikle üste belirtiğmiz gazlardan.

- Bazı hayvan, bitki ve insan hayatının kaybı: Küçük bir sıcak artması bile dünyadaki canlı hayatına etkisi vardır bunlar içerisinde toprak, su, hava, hayvanlar,bitkiler, mikroorganizmalar ve insan hayatı da vardır. Bazı canlılar bu değişime adapte olabilirler fakat coğunluk yaşayamaz. İnsanlığın üretiği zehirli atıklar, doğal cevrenin bozulmasında öteki bir etken. Evrende her yaratılış önemlidir, bir canlı türünün yok olması demek, oteki bir canlının yaşamını etkiler ve buna hayatın dengesi denir.

-Zehirli ve Kimyasal artıklardan dolayı Doğanın zarar görmesi: Yine kimyasal artık oluşmasında etken yine insandır. Bu kimyasal atıklar genelde edüstüri veya ticaretler tarafından üretilir fakat bu artıklar evlermizden, tarımdan, ordudan, üretilen ve hastalığmızda kulandığmız bu ilaçlardan üretim esnasında, radrasyon saçan kaynaklardan ve hafif endüstriden örneğin kuru temizleme evlerinden. Bu artıklardan gelen zararların onarımı çok zor ve uzun zaman biriminde sağlığmız ve dünya ekolojik sistemi için de riskleri vardır.

Zehirli artıklar havaya, suya ve topraklara brakılabilmektedir. Bu zehirler tehlikeli endüstüri kimyasal artıklarıdırdır bunlar, halocenik florakarbon, diyoksin, amyanto, polykloroneyt bibheyils (PCBs) ve vinli koloreytlerdir. Zehirli artıklar korunması ve conturolü çok masraflıdır ve zaman kaybı ile mahkemelerde açılan davalara harcanacak paradan bunların temizlenmesi daha ucuzdur. Bazı zamanlar bu zehirli artıklar gelişmekte olan ülkelere ucuz fiyatlarla taşınmakta, boşaltılmakta ve bu olaydan kendi hükümetlernin haberi çoğu zaman olmamaktadır. Genelde artıkların taşınırken kullanılan metod ve boşaltımları emliyetli değil ve insanlık ve cevre icin sağlıklı değil.

Bizler ne yapabiliriz?

Bireyler olarak iklim değişikliğni azaltmak için bişeyler yapabiliriz. çoğu tedbirler kolay ve para tassarufudur:

-Elektirikli eşyaları, açık hazırda bulunacağmıza onları fişlerinden kapatın ve sobalarnızın sıcaklığnı 1°C düşürmek çok iyi bir başlangıç olacak. Evimizi izelasyon etmek, enerji tasaraflu elektirik elktirk ve ampul cihazları satın almak büyk etki yapar: bazı fulorasan ampuller 10,000 saat daha uzun ömürlüdür ve nomal ampüllere göre sadece yüde 20 elektirik kullanrlar. Elektirik şirketlerinin özelleştirilmiş ülkelerde yeşil tarifesi olan yenilenebilen enerji üreten elektirik şirketlerni seçebilirsiniz.

-Haftada bir arabanızla yolculuk yapmamak iyi bir fikirdir. Yürümeyi veya bisikleti deneyin ve bu sağlığnız için de iyi olacaktır. Yakıtta tasaruflu araba alın veya nezaman mükünse daha iyisi halk taşımacılık araçlarnı kullanın, bunu yaparak taşıtlardan cıkan kirli gazların dramatik bişekilde düşmesine etkendir.

-Doğanın korunması için başka ve kolay önlemlemler, dış ülkede üretilen malların yerine yerel üretilen malları satın almak, tekrer dönüşümü mümkün olan örneğin; kağıt, cam ve aliminyum yatırım yapın ve çok gerekmeyen paketli birşey almayın, özellikle plastik paketli olan.

Dünya ülkeleri Ne Yapabilir?

Dünya ülkeleri yenilenebilen, temiz enerji üreten teknolojiler için ve bunların daha çok araştırılıp, geliştirilmesi için yatırım yapmalı. Çeşitli yenilenebilen enerji teknolojileri vardir ve şu an bazı ülkeler bunları kullanmaktadır ve bu teknolojiler halen daha fazla araştırma ve geliştirmeye ihtiyaç gerktirmektedir.

Yenilenebilen Enerji Tenoljileri Nedir?

Yenilenebilen enerji teknolojileri (YET) temiz enerji kaynaklarıdır ve öteki enerji üretimlerden, doğaya çok düşük zararı olanlardır. YET ler, fosil yakıtlara örneğin kömür, benzin ve gaz hava kirliliği yaratan ve radiyoaktif artık üreten ve bunlar yokedilemeyen nükleer tesislere alternatiftır.

Bugun halen birçok ülkenin ekonomisi, yabancı petrol satan ülkelere bağlıdır. YET lerin çoğu harcamalrı meteryal ve işgucü için gerekmektedir bunların inşası ve bakımı için, pahalı enerjiyi dışardan satınalmak yerine, YET yatırımı genelde aynı ülke icerisinde harcanır ve hatta aynı şehirde. Bu şu demek, enerjiye harcanan para dış ülkeye değil kendi ülkenize kalır ve bu iş üretimine ve yerel ekonomiyi besler. Yenilenebilen enerji hiçbirzaman tükenmez fakat öteki enerjiler tükenir ve birgün biter.

Eğer daha çok YET düyada inşa edilirse, daha çok enerji üretilir, yenilenebilen enerji daha ucuz olur ve bu aynızamanda ülke ekonomilerni de korur. Bilinen yenilenebilen enerjiler:

-Güneş enerjisi;

-Rüzgar enerjisi;

-Bitkisel enerji;

-Hidrojen enerjisi;

-Jeotermal enerji;

-Okyanus enerjisi;


-Güneş enerjisi:
Suyun güneş enerjisi ile ıstılması yaygın olan bir yöntem. Güneş enerjisinden sağlanan sıcak su çamaşır veya bulaşık yıkamada, duşlarmızda ve herhangi günlük ihtiyaclarmızda kulanılıyor. Güneş enerjisinden elektirik üretmek şöyle; Güneş hücreleri güneş ışığını tutar ve bunu elekiriğe dönüştürür. Güneş hücreleri genelde dikdörtgen veya yuvarlak şeklindedir ve bu silikondan (kumdan) yapılır, fakat bazılarıda camın veya metalin üzerinde ince bir film bulunmaktadır. Güneş ışığı hücreyi ısıttığı anda eletiron oluşur. Bu elektronlar kablo üzerinden geçer ve kulandığmız piller gibi olan direk elektiriğe (DC) dönüşür. (bu dizayın edilirse evimizin elektirik ihtiyacında kulanılabilinir ve elektirik eşyaları çalıştırabilir). Dört inç bir silikon hücresi yaklaşık bir watt direk elektirik üretir ve bunun 20 - 30 yıl kadar uzun ömrü vardır.

 

 

-Rüzgar Enerjisi: Yüz yıllar boyunca rüzgar enerjisini kullanıyoruz. Eski Hollanda çifçilrinde, yeldeğirmenleri suyun aktarılmasında veya un üretilmesi için buğdayın ezilmesinde kullanılmıştır. Bugün yeldeğirmenlerinin moderini olan rüzgar türbünleri elektirik üretiminde kullanılıyor. Tek bir moderin rüzgar türbünü yaklaşık 500 evin elektirik ihtiyacını karşılayabilir.

Rüzgar türbünü şu şekilde çalışır; rüzgarın tam gücünü tutması için boyu yaklaşık yerden uzunluğu 300 ayak, moderin rüzgar türbünü enson teknoloji ürünüdür ve rüzgarı elektiriğe dönüştürür. Rüzgar estiğinde, pervaneler t u şeklinde dönmeye başlar ve elektirik üretimine başlar. Bu elektirik rüzgar türbünününün altından ve yeraltından geçn kablo, elektirik trafolarını besler.


-Bitkisel enerji:
Biogüç bitkilerin kullanımı ile üretilen (bitki ve organik meteryaller) elektiriğe dönüştürülür. Bitkisel enerji, insanın ateşi bulmasından beri aydınlatmada, yemek pişirmede ve evlerin ısınmasında kullanılır. Bugün, moderin bitkisel enerji tesisleri yüzlerce megawatt-saat elektirik üretir ve bu fosil yakıtlardan elde edilen enerjiye benzer. Bitkisel yakıtlar kolayca söylemek gerkirse Fosil yakıtların yerine, daha temiz alternatif enerji olarak elektirik üretimi için kullanılır.

Bitkiler büyürken güneşden gelen enerjiyi alır ve tutar. Uygun teknoloji kulanılırsa ve dikkatli, titiz arazi yönetimi deneyimi ile birlikte bitkide toplanan bu enerji toplanarak ısı ve elektirik üretiminde kulanılabilir. Bu ayrıca çifciler için değerli yeni bir market olabilir.

Bitkisel enerjinin kulanımıyla atmosferde oluşan kirli havanın azalmasına yardımcı olur. Bitkisel enerjiden dolayı çıkan karbondioksit miktarı, fosil yakıtların üretiği karbondioksit miktarına eşittir, fakat bitkisel enerji için yetiştirilen her yeni bitki, bu karbondioksidleri atmosferden yokeder.


-Hidrojen enerjisi:
Hidrojen içerisinde yüksek bir enerji bulundurur ayrıca saf hidrojen nerdeyse hiç kirlilik üretmez. Hidrojen yenilenebilen enerjiden, temiz olarak üretilebilir, bu sudan direk elektirik geçirilerek sağlanır ve buna elektroliz denir; suda bulunan hidrojen ve oksijen gazıının ayrışmasıdır. Bundan sonraki yapılan hidrojenin, yakıt hücrelerine doldurulmasıdır.

NASA sıvı hidrojeni 1970 lerden beri uyduların uzay araçlarının ve öteki roketlerin orbite yerleşmesinde kullanmaktadır. Hidrojen uzay mekiğnin elektirik sistemlerinde, saf su elde edilir ve mürettabatın içme suyu ihtiyacı için kullanılır.

Yakıt hücrelri evlerin ve işyerlerinin enerjisi icin kulanılmaya başlandı ve araba üreticileri yakıt hücresi ile üretilen araclar üretmeye ve bunların test edilmesine başladılarbile. Honda ve Toyota yakıt hücreli aracları 2002 de Kalifofnya test etmek için sundular ve planları 2003 de 60 araç daha üretmerek yolarda kullanmaktı.


- Jeotermal enerji:
Jeotermal enerji ayaklarmızın altında bulunmaktadır. Dünya çekirdeği bir iç güneş gibidir, dünya yüzeyini ve altında bulunan su ve taşları ısıtmaktadır. Bu buharlı su, ısınmak ve elektirik enerjisi üretiminde kullanılabilir. Yukardan Altı mil dünya kabuğu tekbaşına, dünyadaki gaz ve petrol rezervinin toplamından daha çok enerji üretir. Jeotermal madenleri eldeyilmemiş, ucuz ve günde 24 saat, 365 gün vardır. Şuan sadece Amerikada Jeotermal enerji yaklaşık 4 milyon amerikan evini elektirik üretimek için yeterli enerjiye sahiptir.


-Okyanus enerjisi:
Okyanu iki tip enerji üretebilir; termal enerji güneşin suyu ısıtması ve mekanik enerjii deniz dalgalarından ve gelgitler den. Okyanuslar dünyan yüzeyinin %70 ini kaplamaktadır, bu dünyada en geniş güneş enerjisisini toplayanlardır. Güneş suyun yüzeyini ısıtır bu okyanus derinliğnden daha çok sıcaktır ve bu derece değişikliği termal enerjiyi yaratır. Sadece okyanusun bu ısısının küçük bir bölümü tutulsa, bütün düyaya enerji ihtiyacını karşılayabilir.

Çıkan Sonuç:

Gerçek olan, evrende yaşam için nefesalmak ve beslenmek için dünya gibi uygun başka bir gezegen bulunmamaktadır. Dünyamızı çeşitli afetlerden korumak mümkündür ve bunu birey insan olarak vede milletler olarak mümkün olduğnu artık bilmekteyiz.

Çevremizi korumak için çeşitli yollar vardır ve başlangıç noktamız; önce evlermiz sonra sokağmız, şehrimiz, bölgemiz, ülkemiz vede tüm dünya. Çeşitli, birçok YET teknolojileri vardır fakat bunların yanetkileri, inşa etmek için geniş arazi istemeleri, çevre görüntüsünü bozabilirleri ve ayrıca az da olsa kirlililiğe sebeb olabilirler. Yararları daha çok büyük, ülkeler için temiz hava, daha çok iş imkanı ve ekonomik kalkınma. Arazi sahipleri, hayatları boyunca çifcilikle geçinenler için ekstra iyi gelir kaynağı ve böylece iş için büyük şekirlere göçetmeğe gerk kalmaycaklar.

Ekosistemin korunkası ve YET ler hakkında dahafazla bilgi almak mümkün ku internete tuşlayarak ve araştırma yaparak mümkün. Lütfen ekosistemimize, kendimize ve gelecek cenerasyonlarmıza yardım edelim.

Aldığnıbildirme:

Bu bilgileri toplamak için çoğunlukla İnternetten yararlandım. Referansta liste ettiğim şirket ve organizasyonlara teşekürlr ederim; çevre konusuna sitelerine yayınladıkları bilgilerden dolayı ve bunların dünyada okunup bilinmesini imkan verdiklri için.

Benim inancım bu şirket ve organizasyonlar sitelerinde blunan bazı bilgilerini iyi bir amaç için bu arştırmada kulanmama karşı çıkmayacaklardır.

Hepsine burdan teşekürler....

Referanslar

 

 

Başa Dön